İkinci Mustafa Kemal

4.132

İkinci Mustafa Kemal…

Uluç Gürkan

1997 yazında, değişik partilere mensup parlamenterler olarak ABD’de Türkiye’nin tanıtımıyla ilgili çalışmalar yapıyorduk. New York’ta, Türk-Amerikan İşadamları Örgütü üyeleriyle bir araya geldik. Asker kökenli bir Amerikalı iş adamı, “Sizin en büyük sorununuz militarist, totaliter bir ülke görünümü sergilemeniz” dedi. Paralarımızın üzerinde bir tek Atatürk’ün resminin olmasına dikkat çekti ve bunu değiştirmemiz, ya da çeşitlendirmemiz halinde daha sivil, daha demokrat bir ülke imajı yaratabileceğimizi söyledi.

Cebimdeki ABD Dolarlarını çıkardım. Eksik kupürleri de yanımdakilerden tamamladım. Salonda bulunanlara sormaya başladım.

– Amerikan paralarının üzerinde de eski başkanlarınızın resimleri var. İşte bir dolar.. Üzerinde George Washington’un resmi var. Niçin?

Yanıtı, kimseyi beklemeden kendim verdim:

– Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nı yönettiği, kurtuluşu gerçekleştirdikten sonra da ilk Cumhurbaşkanı olarak ABD’nin kuruluşuna öncülük yaptığı için…

Ardından, o günlerde kullanımda olan iki doları elime aldım ve yeniden sordum.

– Burada Thomas Jefferson var. O ne yapmıştı?

Yanıt salondan geldi:

– Bağımsızlık Bildirisi’ni kaleme alanlardan.. Ayrıca, Amerikan mimarisinde İngiliz sömürge üslubunun yerine Cumhuriyet üslubuna geçişe öncülük yapmıştı…

– Peki, beş dolardaki Abraham Lincoln, o ne yaptı?

– İç savaşın ABD’nin bütünleşmesiyle sonuçlanmasını sağladı. Köleliği kaldırdı…

– 10 dolar ve Alexander Hamilton..

– Amerikan Anayasasını kaleme alanların başında geliyor. Hazine Bakanıyken de Milli Banka’yı kurdu. Bürokrasiyi yapılandırdı.

– 20 dolar ve Andrew Jackson…

– Amerikan demokrasisini güçlendirdi. Başkanlık yaptığı 1829-1937 dönemi kendi adıyla, “Jackson dönemi” olarak anılır…

– 50 dolar ve Ulysses Simpson Grant…

– İç Savaşta Birlik askerlerine komuta etti. Orduyu yeniden yapılandırdı. Başkanlığı döneminde de zorlayıcı ve himayeci politikalarıyla sanayi kapitalizminin gelişmesini sağladı…

– Son olarak 100 dolar ve Benjamin Franklin…

– O da Bağımsızlık Bildirisi’ni kaleme alanlardan. Amerika ile Fransa arasındaki dostluk anlaşmasını gerçekleştirdi. Ayrıca, paratonerin mucidi…

Salondakiler lafı nereye getireceğimi anlamıştı. Ben de uzatmadım:

– Paralarınızda kurtuluş ve kuruluş tarihinizden kabaca 100 yıllık bir kesit var. Bizde bu süreci 1919-1938 yılları arasında Atatürk tek başına gerçekleştirdi…

Paramızdan Atatürk resmini çıkarmamızı öneren Amerikalı iş adamı, “Anladım” dedi ve ekledi:

– Paranızdaki resimleri çeşitlendirebilmeniz için ikinci bir Atatürk’ün gelmesi gerekiyor. Bu da imkansız gibi…

İmkansız ya da değil. Bizim yapmamız gereken, el açıp ikinci bir Atatürk beklemek olmamalı. Hepimiz bir arada sorumluluk üstlenebilmeliyiz. Hep birlikte “İkinci Atatürk” olabilmeliyiz ve ülkemiz, halkımız için payımıza düşeni Atatürk’ün inancı, kararlılığı ve sorumluluğuyla yerine getirebilmeliyiz.

Atatürk’ün kendisi de bir kabulünde, “Bize Mustafa Kemal’i anlatır mısınız” diyen gençlere bunu öğütlemişti:

“İki Mustafa Kemal vardır. Biri, karşınızda oturan ben; et ve kemik, fani Mustafa Kemal. İkinci Mustafa Kemal, O’nu (ben) kelimesiyle ifade edemem; O ben değil bizdir. O burada oturan sizler, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük mefkure için uğraşan münevver ve mücahit bir zümredir. Ben onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüsüm onların tahassür duydukları şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, cümlenizsiniz; fani olmayan, yaşaması ve muvaffak olması mukadder olan Mustafa Kemal O’dur…”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.