ULUÇ GÜRKAN’DAN KRİTİK ÇAĞRI

2.219

-Önceki TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, İngiliz Kraliyet Başsavcılığı’nın “Ermeni katliamı” iddiaları konusunda “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verdiği hatırlatarak, “Türkiye bu dosyayı İngiltere’den istemeli” dedi.

-İngiliz Kraliyet Başsavcılığı’nın 29 Temmuz 1921 günlü kararı, soykırım iddialarının geçersizliğini belgelendiren en temel belge olmasına karşın saklandığını belirten Gürkan, “Belgeler açıklanırsa soykırım tartışmaları dünya genelinde son bulacaktır”dedi…

ANKARA (ANKA) – Önceki TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, İngiltere’nin, 1915 Ermeni olayları konusunda Kraliyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “soruşturma dosyasını” açıklamasını istedi. Gürkan, söz konusu kararın dünyada Türkiye hakkındaki “soykırım” tartışmalarını bitireceğini bildirdi.

“Ermeni Sorunu’nu Anlamak” başlıklı söyleşi-belge kitabında İngiliz arşivlerinde “Malta Yargılaması” olarak tanımlanan bu soruşturmaya dikkat çeken Gürkan, “ Londra’daki Kraliyet Başsavcılığı’nın başta Ermeniler olmak üzere Osmanlı Hıristiyanlarının kırımı iddialarıyla ilgili olarak kovuşturmaya gerek görmemesi, soykırım tartışmalarına nihai noktayı koyacak tarihteki en önemli hukuki belgedir ” dedi.

Uluç Gürkan, yeni yayınlanan kitabıyla ilgili ANKA’nın sorularını yanıtlarken, İngilizler’in İstanbul işgali sonrasında 140 kadar Osmanlı yöneticisini öncelikle Ermenileri ve diğer Hıristiyan tebaayı katlettikleri iddiasıyla tutukladıklarını ve iki yılı aşkın süre Malta’da tuttuklarını hatırlattı.

-“İNGİLİZ KRALİYET BAŞSAVCILIĞININ KARARI DÜNYADA SOYKIRIM TARTIŞMALARINI BİTİRİR”-

Türkiye’de “Malta sürgünleri” olarak bilinen olayı incelediğini ve kitabına aldığını belirten Gürkan, Birinci Dünya Savaşı’nın galip devletleri ve o günün Birleşmiş Milletleri olan Milletler Cemiyeti bakımından “uluslararası bir yargılama” süreci olarak gerçekleştirilen bu olayda Türkiye’nin Ermeni iddiaları konusundaki yaklaşımının doğruluğunu kanıtlayacak unsurlar bulunduğunu bildirdi. Gürkan şöyle konuştu:

“Londra’daki İngiliz Kraliyet Başsavcılığı’nca, Sevr Antlaşması uyarınca bu iddialar soruşturulmuş, sonuçta 21.07.1921 günü katliam iddialarını doğrulayan yeterli kanıt bulunamadığı ve eldeki kanıtlarla bir hukuk mahkemesinde bu konuda dava açılamayacağı belirtilerek soruşturma dosyası kapatılmıştır. Bu olay günümüz hukukunda kovuşturmaya yer olmadığı, başka bir deyişle takipsizlik kararı anlamına gelmektedir.

Bu konudaki bilgilerimiz, İngiliz Kraliyet Başsavcılığı ile İngiliz Dışişleri Bakanlığı arasındaki yazışmalardan ibarettir. Başsavcılığın dosyasının da açıklanması gerekir. Başsavcılığın hangi gerekçelerle takipsizlik kararı verdiğinin bilinmesi, soykırım tartışmalarına ışık tutacaktır.

İngiltere Başsavcılık arşivini nasıl ve hangi boyutta saklıyor bilemem. Ancak, böylesine önemli ve ünlü Mavi Kitap’ı da boşa çıkaran soruşturma dosyasını bütünüyle imha etmiş olmamalılar. Türkiye Devleti, ellerinde ne varsa, İngiltere’den Malta Yargılaması dosyasını açıklamasını istemelidir. Açıklanacak dosya soykırım tartışmalarına dünya genelinde son verecektir.”

(ANKA)

 

(ORH/ÖMR)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.