Uluç Gürkan’dan soykırım dersi

1.276

TBMM eski Başkanlarından Uluç Gürkan, soykırım tarifinin 1948 tarihli BM Soykırım Sözleşmesi’nde yapıldığını, 1915 olaylarının da bu tarife hiç uymadığını söyledi.

 

TVNET’te Cem Küçük’ün hazırlanıp sunduğu Komplo Teorisi adlı programın konuğu TBMM eski Başkanlarından Uluç Gürkan’dı. 1915 Ermeni Tehciri’nin ele alındığı programda ders niteliğinde tespitler yapıldı. Bazı çevrelerin, 1915 olaylarını Hitler’in Yahudilere uyguladığı soykırıma benzetmesine tepki gösteren Uluç Gürkan, benzerlik iddiasında bulunanlara en güzel cevabı dünyanın en büyük Ortadoğu uzmanı ve İslam tarihçisi Bernard Lewis’in verdiğini söyledi.

 

Soykırım tarifinin 1946 yılında Nürnberg’te nazi liderlerinin yargılanması sırasında yapıldığını anlatan Gürkan, “1948 soykırım sözleşmesi, Hitler liderliğindeki Nazilerin Yahudiler’e uyguladıklarıyla ilgili yapılan Nürnberg yargılaması temeline oturtulmuştur. BM 1946 yılında Nürnberg’te yapılan Nazi liderlerinin yargılanmasını ve belirlenen ilkeleri BM ilkesi olarak kabul eder. Bu 1948 tarihli BM Soykırım Sözleşmesi’nin ikinci maddesinde ifadesini bulan soykırımın tarifiyle ilgilidir” dedi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.