NEDİR BU ERMENİ MESELESİ?..

3.966
Sevgili okuyucularım, bu ülkede yaşayan hemen herkesin karşısına çıkarılan önemli bir sorun var: Ermeni tehciri!

İKİ ERMENİ KİTABI

Türkiye’de bu olayları anlatan nice kitaplar yazıldı. Şimdi onlardan ikisi elimde. İlki, Mersin’de Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen bir seminere sunulan bildirilerin birleşmesinden oluşuyor:

“Osmanlı’dan Günümüze Emperyalizm Kıskacında Ermeni Sorunu.” (Ozan Yayıncılık.)

Bu kitapta, seminere sunulan tebliğler toplanmış. Ermeni sorunu en basit ve yalın bir anlatımla okurlara aktarılıyor. Tebliğ sunanlar:

Türkkaya Ataöv, Ünsal Yavuz, Nuri Yıldırım, Çetin Yiğenoğlu, Maxime Gauin, Sina Akşin, Fevzi Demir, Quafar Mehdiyev Çakmaklı, Fethi Karaduman ve Fikret Babuş.

X X X

İkinci kitap, Türkiye’nin Ermeni tezini yıllarca dış ortamlarda savunan bir gazeteciye, eski bir milletvekiline ait. Kitap Uluç Gürkan’la yapılan bir nehir söyleşiden oluşuyor. Okuyunca gerçekleri görüyorsunuz:

“Ermeni Sorununu Anlamak. Önyargıları Aşmak ve Nefretten Arınmak.” (Destek Yayınları.)

Uluç Gürkan’ın kitabını özetlemeye çalışıyorum:

Kitapta soykırım iddialarına sadece “Hayır” denilmiyor, ayrıca karşılıklı önyargıların ve nefret duygularının ötesinde tarihi gerçekler ve işin hukuk boyutu ortaya çıkarılıyor.

Soykırım suçlamalarını bugüne kadar tencere dibin kara, seninki benden kara edebiyatı ile karşılamaya çalışan Türk devletine bu kısır tartışmayı bırakma çağrısı yapılıyor ve bundan sonra öne çıkarılacak bazı temel konularla birlikte Ermeni soykırımı ezberinin bozulacağı belirtiliyor. Nedir onlar?

1- Soykırım suçunun hukuki çerçevesi inceleniyor. Birleşmiş Milletler soykırım sözleşmesine göre bu suçun tüzel kişilere değil, gerçek kişilere yöneltilmesi gerekiyor. Örneğin İkinci Dünya Savaşında Yahudi soykırımı için Almanya’nın değil, Hitler’in suçlanması gibi. Ermeni iddiaları ise ülkesi ve ulusu ile Türkiye’yi hedef alıyor.

2- Aynı sözleşmede, soykırım konusunda yetkili yer olarak yargı organları gösteriliyor. Dolayısıyla, yabancı ülke parlamentoları tarafından bu konuda alınan kararlar uluslararası hukuku ihlal ediyor.

Kitapta Gürkan, çok ilginç bir belge açıklıyor:

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye’yi işgal eden İngilizler, çok sayıda yurtseveri Malta adasına sürgün etmişti. Bunların arasında Ermeni soykırımı ile suçlananlar da var. Adada bu esirler İngiliz yetkililer tarafından sorgulanıyor. Londra’daki İngiltere Kraliyet Başsavcılığı şu kararı veriyor:

“Ortada hukuki geçerliği olan hiçbir katliam ve kırım kanıtı yoktur. Dolayısıyla kovuşturmaya gerek yoktur.”

Bu çok önemli belge, bildiğim kadarıyla Türkiye’de ilk kez açıklanıyor.

Bugün Ermeni soykırımının (!) gerçek boyutlarını sizlere kısaca anlatmaya çalıştım ve iki ilginç kitabı örnek verdim. Okumanızı dilerim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.