AKPM’DE

750

Uluç Gürkan’dan AKPM’deki ekümeniklik baskıları konusunda uyarı: “AKPM uyarılmalı Türkiye laik bir ülkedir, kimseye dini bir sıfat veremez”

-“BARTHOLOMEOS’TAN ÖNCE TÜRKİYE KONUŞMALI”

ANKARA(ANKA/06.01.2006) ) – Eski Meclis Başkan Vekili Uluç Gürkan’dan ekümeniklikle ilgili uyarı geldi.

Gürkan, Fener-Rum Patriği Bartholomeos’un 22 Ocak’ta Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde “Ekümenik” sıfatıyla bir konuşma yapacağını anımsatarak, Patrik’ten önce Türkiye adına, Türkiye’nin laik bir ülke olduğunun ve kimseye dini bir sıfat vermediğinin vurgulanması gerektiğini söyledi.

Uluç Gürkan, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un 22 Ocak 2007’de “Ekümenik” sıfatıyla bir konuşma yapacağı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi gündemi belirlenmesinde Türk grubu başkanının da yer aldığını kaydetti. Milletvekili olduğu dönemde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkan Yardımcılığı da yapan Gürkan, Türk grubu başkanının, Türkiye’de Fener-Rum Patriği’nin Ekümenik sıfatı kullanmadığı yönünde bir itirazı olmadığını öne sürdü.

“DOLAYLI TANIMA ANLAMINA GELİR”

Gürkan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, bunun Ekümenik sıfatının Türkiye tarafından da dolaylı olarak kabul edildiği anlamına geldiğini kaydetti. Bu itirazın, Konsey Toplantısı başlamadan önce hem siyasi grup toplantılarında dile getirilmesi gerektiğini belirten Gürkan, hem de büro toplantılarında Türk grubu başkanının Genel Kurul başlamadan bu eksikliği telafi etmesi gerektiğini vurguladı.

Uluç Gürkan, 22 Ocak’taki Genel Kurul’da da Patrik Bartholomeos konuşmasını yapmadan önce Türkiye’nin laik olduğunun ve kimseye özel bir dini sıfat vermediğinin söylenmesi ve bu sözlerin kayda geçmesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

Ekümenik sıfatını kabul etmeyen Rusya ve Bulgaristan gibi ülkelerle de işbirliği yapılması gerektiğini ifade eden Gürkan, “Bu ülkelerle birlikte bu emrivakiye karşı çıkılması gerekir” dedi.

Gürkan, bütün bunlar olurken Türk grubunun ve Dışişleri Bakanlığı’nın olayları görmezden gelerek, oldu bittiye getirdiğini, bunun kabul edilir olmadığını söyledi.

LİNDEN BARTHOLOMEOS İLE HAVAALANINDA MI KONUŞTU

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene van der Linden’in bir süre önce yaptığı Türkiye ziyaretinde havaalanında mahsur kaldığı yönünde haberler olduğunu hatırlatan Gürkan, Linden’in Patrik Bartholomeos ile Havalanında görüşerek onu konuşma yapmak üzere davet ettiğine dair duyumlar olduğunu, bunun gerçek olması halinde durumun daha da vahim olacağını kaydetti.

Gürkan, bunun Lozan’dan bu yana izlenen politikalara aykırı olduğunu ve Lozan’ın bir yerden de olsa delinmesi anlamına geleceğini söyledi.(ANKA)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.