Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyumu

949

Konu: Tavsiye KararıRapor “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyumu”

Özet:

AKPM bugün kabul edilen bir tavsiye kararında, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulaması konusunda eleştiriler getirilmesi üzerine AKPM Türk Heyeti Başkanı Uluç Gürkan, Türkiye raportörünü “önyargılı ve çifte standart uygulamakla” suçladı

Ankara bu raporda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından hükmedilen ve sayısı 90’ı geçen dava kararına uymamakla eleştiriyor. Bu arada AKPM’nin genel seçimleri izlemek üzere Türkiye’ye heyet göndermek istemesi, AKPM üyesi Türk parlamenterleri kızdırdı.Uluç Gürkan, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi Türkiye’ye seçimlerde heyet göndermesine karşı olduklarını söyledi

İçerik: Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) bugün kabul edilen bir tavsiye kararında, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını uygulaması konusunda eleştiriler getirildi. Hollandalı parlamenter Erik Jurgens tarafından hazırlanan rapor ve buna bağlı tavsiye kararı, AKPM genel kurul oturumunda bugün tartışılarak kabul edildi.

AKPM Türk Heyeti Başkanı Uluç Gürkan, Türkiye raportörünü “önyargılı ve çifte standart uygulamakla” suçladı. Gürkan, Jurgens’in raporunu gerçekçilikten uzak bulduğunu belirtti ve Türkiye’nin AİHM kararlarının uygulanmasına yönelik iyi niyetini ve çabasını göz ardı ettiğini ifade etti.

AKPM’nin bugün akşam saatlerinde tartışıp, oylayacağı rapor, Türkiye’nin AB uyum yasalarıyla ve dolayısıyla Kopenhag kriterleriyle doğrudan ilişkili. Rapor ve beraberindeki karar tasarısı Hollandalı Sosyal Demokrat Parlamenter Eric Jürgentritt tarafından kaleme alındı. Ankara bu raporda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından hükmedilen ve sayısı 90’ı geçen dava kararına uymamakla eleştiriyor. Bu arada AKPM’nin genel seçimleri izlemek üzere Türkiye’ye heyet göndermek istemesi, AKPM üyesi Türk parlamenterleri kızdırdı.

Ankara seçimler için gözlemci gönderilmesi teklifine, “Ben Doğu Avrupa ülkesi değilim” diyerek karşı çıkıyor.

TÜRK HEYETİNDEN TEPKİ
AKPM’ndeki Türk heyeti başkanı Uluç Gürkan, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi Türkiye’ye seçimlerde heyet göndermesine karşı olduklarını söyledi. Son gelişmeler Türkiye ile Avrupa arasında yeni bir diplomatik krizin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.