Cumhurbaşkanı Kim Olmalı?

1.476

ULUÇ GÜRKAN

Kum saati hızla akıyor. ’10 günlük Cumhurbaşkanı aday belirleme sırası’ başladı. Başta Bahçeli ve Ecevit, ‘Nasıl bir Cumhurbaşkanı’ sorusunun cevabını verdiler.

Genelkurmay Başkanımız Sayın Kıvrıkoğlu da‘Tarifini ve ilgisini‘ açıkça ortaya koydu. Her kesimin öncelikle aradığı nitelik, şaibeye bulaşmamış olmak ki, bu da halen Yüce Divan’da hakkında dokuz ayrı dosyası bulunan Yılmaz’ın şansını yok etti.

Bu arada Sayın Kıvrıkoğlu’nun, konuya yakın ilgisi bazı çevreleri rahatsız etti. Ben de bu tedirginlerin endişe nedenini anlamış değilim.

Yaklaşık 5-6 ay önce Harp Akademileri’nde ‘2000’li yıllarda nasıl bir Türkiye’ başlıklı önemli bir panele katılmıştım. Değerli komutanlarımız bu toplantı aracılığıyla kamuoyuna açıkça ‘Asker artık geleneksel görevlerinin haricinde, ülkemize siyasi ve ekonomik yardımları stratejileriyle daha yakından ilgili olacaktır’ mesajını verdiler, bu doğrultuda son derecede tutarlı hareket ediyorlar.

Uzun lafın kısası biz necip Türk milleti olarak şu anda kimin Cumhurbaşkanı olacağını bilmiyoruz. Ama kimin veya kimlerin ‘olamayacağını’ artık çok iyi biliyoruz.

Cuma ve cumartesi günüm son derece yoğun geçti. Toplantı ve kokteyller arası mekik dokudum. (Bu arada cuma gecesi Kanal 7’de Mehmet Eymür’ün sözde çok önemli açıklamalarını izledim ve üzüldüm, program belli ki epey makaslanmış. Altın makasın sahiplerini ‘Temiz toplum adına’ çok merak ettim! Ve program sonrası umutsuzluk, öfke içinde sadece ‘Ev hanımı’ olma kararı aldım ama gelgör ki huyda var).

Kulislerde ‘verilen tarife uygun’ bir isim ön plana çıkmış durumda.

– Demirel’in görev süresinin uzatılmasına, Ecevit’in şartına rağmen DSP içinde demokrasi adına karşı çıkma cesaretini göstermiş.

– Şu ana kadar adı tek yolsuzluk şaibeye karışmamış

– Mülkiye’yi, bir devre imza koyan 68 kuşağının öncüsü olarak bitirmiş.

– Sınıf arkadaşları 13’ü Büyükelçi, dönemin siyasileri Mehmet Keçeciler, İstemihan Talay, Murat Karayalçın, Hasan Celal Güzel, Cem Duna gibi isimler.

– Uzun yıllar yaptığı gazetecilik sayesinde toplumun her kesiminin sorunlarına duyarlılığı meslek edinmiş

– 1991 yılında girdiği Meclis’te o gün bugündür lider sultasındaki bir politikacıdan ziyade doğrularının peşinde bir fikir adamı, milletin temsilcisi olmuş.

– Urfa doğumlu, lider burcu Akrep’in özellikleriyle donanmış, kurmay albay bir babanın disiplinli oğlu olarak büyümüş.

– Uluslararası diplomasiyi bilen, Avrupa Güvenlik Teşkilatı AGİT’te tepe görevleri olan düzgün bir siyasi; ULUÇ GÜRKAN. Hükümetin MHP kanadına göre tek özrü (özür sayılırsa) solcu olması.

Peki aranan tüm niteliklere sahip olan ULUÇ GÜRKAN’ın malum başka hesapların geçerli olduğu yarışta şansı var mı? Onun şansını son bir iki gündür ‘DSP’den bir adaya da sıcak bakarız’ demeye başlayan MHP lideri Bahçeli belirleyecek. Ancak Bahçeli’nin de elini ‘Son günlerde ayaklanma hazırlığı yapan parti içi radikaller ile ülkü ocaklarının, ‘Başkan Atilla Kaya’nın teklifi, ayrıca ANAP’tan olası transfer hesaplarıyla birinci parti olma planının seyri’ belirleyecek.

Şurası mutlak ki Sayın Uluç Gürkan KÖŞK yarışında olmasa bile haziran itibarıyla Ecevit sonrası (Bülent Bey’in sağlık nedeniyle vitrin gerisine çekilmesiyle) SOL’un yeni ve güçlü lider adayı olacak.

GÜRKAN’ı izlemeye devam ediyoruz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.